SCA2023 / Spații Culturale Alternative în retrospectivă

Cea de-a doua ediție a SCA2023 / Spații Culturale Alternative a luat sfârșit, desfășurându-se în perioada 23 iunie – 2 iulie 2023 și cuprinzând activități ce s-au desfășurat atât în regiuni cât și în Chișinău și suburbiile sale. Programul a reunit un număr de 36 de spații de diferite tipuri ce au găzduit un conținut divers raportat la contextul diferitor  localități din Moldova, oferind acces publicului larg la forme experimentale de artă, artă contemporană, artă angajată social și artă comunitară. 

Scuaruri și spații verzi, un scuar public transformat într-o parcare, o gară de tren și o bibliotecă scoase din funcțiune, un salon de frumusețe, un bar, un centru de tineret, un muzeu regional, case de cultură și spații expoziționale amplasate în subsolurile sau pe acoperișul școlilor de artă, centre culturale gestionate de artiști și ateliere de creație – toate acestea au format o rețeaua de spații culturale alternative din acest an.

Continue reading

SCA2023/Spații Culturale Alternative – Cronici la volan prin Chișinău și suburbii. Ultima zi!

Improvizații teatrale în sectorul Rîșcani

Am început ultima zi în parcul de la UTM de pe Studenților unde cei de la Teatrul de improvizație ZaO ne-au introdus în lumea carnavalului modern. Tema spectacolului era Conversații cu spațiul.

Publicul a avut ocazia să facă parte din spectacol. Evenimentul a fost structurat în așa fel că orice doritor se putea simți actor. Însă până a ajunge nemijlocit la spectacol am trecut prin mai multe etape pregătitoare.

Continue reading

SCA2023 / Parteneriatul Public-Civic pentru spații culturale deschise – masă rotundă

Dacă statul ar funcționa ca un organism, în care „cultura să curgă prin tot, ca sângele”(Sokurov) atunci rănile interne ale Republicii Moldova ar permite scurgerea abundentă a unei cantități semnificative a acestei substanțe vitale peste tot. Stoparea acestei hemoragii interne depinde de capacitatea organismului de a repara leziunile prezente în pereții vaselor sangvine. În statul nostru, una dintre leziunile care împiedică curgerea fluidă și limpede a culturii prin toate venele este însăși absența unei percepții mai cuprinzătoare asupra culturii și al rolului pe care o are aceasta în dezvoltarea unei societăți. Faptul dat se manifestă prin limitarea definiției acestui concept strict la elemente culturale tradiționale, neconsiderând actorii scenei culturale independente ca fiind deopotrivă o componentă esențială a culturii generice a statului. Una dintre soluțiile pentru regenerarea și întărirea infrastructurii deteriorate este prin regândirea mecanismelor sale de funcționare și stabilirea unor relații bazate pe cooperare și colaborare între autoritățile publice și comunitatea artistică, societatea civilă și organizațiile culturale. Prin prisma existenței unor astfel de inițiative în Republica Moldova, subiectul democratizării, al lipsei unui cadru legislativ și al importanței accesibilității tuturor la artă și cultură a fost abordat joi, 29 iunie în cadrul mesei rotunde Parteneriatul Public-Civic pentru spații culturale deschise, în incinta Casei Zemstvei – un centru cultural alternativ din Chișinău ce și-a deschis ușile în 2012. Găzduită de Zpațiu, Masa Rotundă a deschis cea de-a doua parte a programului de evenimente SCA 2023 / Spații Culturale Alternative, care se desfășoară în Chișinău și suburbii. Discuția a fost moderată de sociologul Vitalie Sprânceană, iar participanții au fost Vladimir Us – curator, manager cultural, președintele Asociației Oberliht, Elena Russu – directoare executivă CSCI din RM, Parascovia Sava – doctoră în științe, președinta grupului de inițiativă Au Gust, Radu Corlăteanu – directorul casei de cultură Hîrtop

Continue reading

SCA2023 / Marathonul de scurtmetraje Queer Voices. Cronică

Într-un spațiu geografic în care Iubirea e un monolit¹, persoanele care iubesc și se manifestă într-un mod care nu se încadrează în definiția împietrită a conceptului de normalitate prezentă în conștiința colectivă a majorității societății, sunt considerate anormale și nedemne de libertățile de care se pot bucura ceilalți. Într-un astfel de mediu monolitizat cu stereotipuri și definiții care exclud înțelegeri mai vaste despre iubire, libertate și identitate, care este îmbibat de ură, frică și discriminare, existența persoanelor ce fac parte din comunitatea LGBTQI+ devine o permanentă luptă de rezistență împotriva acestui monolit care trebuie destrămat. În Republica Moldova, comunitatea LGBTQI+ se confruntă cu opresiunea sistemică a instituțiilor, discriminarea, dogmele religioase și discursul de ură prezent în mass-media și mediul social. Conștientizarea acestor probleme și aducerea lor în conversație prin platforme pentru liberă exprimare a persoanelor queer și diverse inițiative de solidarizare și de celebrare a diversității este un pas important în lupta pentru acceptare și dezvoltarea unui mediu social incluziv. Unul dintre puținele spații prietenoase și sigure în care comunitatea queer din Republica Moldova se poate face auzită și văzută este Queer Cafe, unde se organizează diverse ateliere, cluburi, discuții, proiecții de filme și petreceri. 

Continue reading

SCA2023 / Spații Culturale Alternative – program în Chișinău și suburbii. Cronici la volan – ziua 1

Zilele acestea, la Chișinău se desfășoară programul de evenimente SCA2023/Spații Culturale Alternative care își propune să faciliteze accesul publicului larg la forme experimentale de artă, arta contemporană, arta angajată social și arta comunitară.
Așa că, împreună cu colegul meu Cristian cameraman, am pornit să explorăm cât putem noi cuprinde într-o zi (nu multe) din ce ne propune programul (foarte multe).
Astăzi, vă voi povesti despre trei evenimente culturale deosebite care au avut loc în diferite zone ale orașului:  
Perspectivă de la nivelul patru: între Putere și Necesitate – expoziție de Mihai Moldovanu și Victoria Rotari la Suspiria (Ciocana)
Fotografie-Obiect – expoziție de lucrări a elevilor și absolvenților, pe acoperișul Colegiului de Arte Plastice Al. Plămădeală (Botanica)
Coafură – performance de Eva Holts [UA] la salonul de frumusețe OAZIS (Centru)

Continue reading

SCA2023 / Voiaj Cultural – program în regiuni

După câteva zile petrecute la Cahul și Hîrtop, echipele Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova  și Asociația Oberliht au pornit duminică, 25 iunie, într-o călătorie prin care să cuprindă cu ochii și sufletul activitățile culturale desfășurate în Casele de Cultură a trei sate – Gura Galbenei din raionul Cimișlia, Volintiri din Ștefan Vodă și Puhăceni din Anenii Noi. 

Prima destinație a fost Casa de Cultură din Gura Galbenei, unde ne-am întâlnit cu Veronica Munteanu – participantă a programului de mobilitate Taxi Cultural, în cadrul căruia a găzduit-o pe fotografa Maria Gutu. Expoziția de fotografie Chipuri și Locuri prezintă clipele surprinse de fotografă în cadrul rezidenței artistice. Captate pe peliculă alb-negru, fotografiile ilustrează portrete ale localnicilor, momente de la evenimente tradiționale, precum Ziua Satului sau din locații specifice ca și cimitirul. Veronica Munteanu ne-a vorbit despre cât de important este ca activitatea artiștilor să fie accesibilă și privită de un public cât mai mare, fapt care a fost posibil datorită acestui program de mobilitate. În timpul serii, în Sala de Festivități a Casei de Cultură, urma să aibă loc proiecția filmului Otiliei Babară Iubirea nu este o portocală

Continue reading

SCA2023 / Spații Culturale Alternative – program în Chișinău

– read more in English below –

Între 29 iunie și 2 iulie 2023 SCA2023 / Spații Culturale Alternative continuă cu cea de-a doua parte a programului care se va desfășura în Chișinău și în suburbiile sale. Acesta va fi lansat joi (29 iunie) cu o masă rotundă la tema Parteneriatului public-civic pentru spații culturale deschise. Vineri (30 iunie) programul va pune accent pe spațiile culturale alternative din Chișinău, sâmbătă (1 iulie) pe activitățile de la Casa Zemstvei, iar duminică (2 iulie) pe activitățile din suburbii.

Programul urmărește 3 direcții tematice, prima din care deschide conversația despre moduri alternative de guvernare și gestionare a infrastructurii culturale și de poziționare a membrilor sectorului cultural independent în raport cu statul și piața – subiecte ce vor fi explorate în instalațiile și expozițiile de la Casa Zemstvei și Suspiria.

Programul de evenimnete din Chișinău și suburbiile sale poate fi accesat aici.

O serie de evenimente oferă continuitate practicii artistice locale de a interveni în spațiul public în vederea revendicării acestuia în scop cultural, cu un accent pe teme de relevață socială. Expoziția Din Dvor în Dvor, atelierul Biblioteca de Sunete din Durlești, carnavalul Vara Chișinăuiană 2023 din scuarul UTM, plimbarea pe biciclete Masa Critică și petrecerea Parcăm sau dansăm? de la Apartamentul Deschis vor da o formă mai pronunțată acestei direcții.

Continue reading

SCA2023 / Arta contemporană prinde rădăcini la Casa de Cultură din Hîrtop – program în regiuni

În cadrul programului SCA2023, Casa de Cultură din Hîrtop a fost gazda mai multor evenimente culturale memorabile, care au adus bucurie și inspirație în inimile comunității locale. În cadrul acestui loc emblematic pentru manifestările culturale ale satului, au avut loc Expoziția cu ilustrații MAPS de Maks Graur, expoziția foto Nouă luni în Moldova de Hank Baker, Turul Nomadic și Atelierul de DJ-ing, oferind astfel o diversitate de experiențe artistice. 

Nouă luni în Moldova – expoziție foto de Hank Baker, al cărei vernisaj a avut loc pe data de 17 iunie, este localizată în subsolul Casei de Cultură. Croită de elemente audio și vizuale, aceasta a transformat spațiul subsolului într-un labirint de senzații, stârnind emoții și provocând dialogul interior, întrucât a reușit să creeze un portal către momente cunoscute și simple ale vieții cotidiene. Reușind să capteze emoțiile candide ale oamenilor și autenticitatea peisajelor în care aceștia conviețuiesc, fotografiile documentează subtilități ale realității moldovenești. Fiind sub pământ, spațiul expozițional este aidoma unui buncăr care ar proteja fotografiile –  aceste capsule ale timpului pline de sensibilitate, fragilitate și tot ce am vrea să nu fie efemer. 

Continue reading

SCA2023 / Descentralizarea vieții culturale prin intermediul mobilității artistice (masă rotundă) – program în regiuni

Cum pot artiștii crea conexiuni între practicile lor artistice, conlucra și coexista la intersecția unor interese, valori și probleme comune? Ce presupune mobilitatea artistică în interiorul unei țări dar și în afara frontierelor acesteia și de ce este această acțiune importantă? Ce platforme de mobilitate și educație prin artă există și cine are acces la acestea? Ce înseamnă descentralizarea culturii și cum poate avea loc acest proces? Care sunt provocările cu care se confruntă cei implicați în organizarea unor astfel de inițiative? Acestea au fost printre principalele subiecte abordate în cadrul primei sesiuni a Mesei Rotunde – Descentralizarea vieții culturale prin intermediul mobilității artistice, ce s-a desfășurat în după-amiaza zilei de 23 iunie, la Gara Feroviară din Cahul. Discuția a fost moderată de Vladimir Us, iar participanții au fost Ana Barjadze (GE), Imam Hasanov (AZ), Mariam Ohanyan (AM), și Lorelei Grigoriță (MD)

Continue reading